Přestože byste ráda jedla zdravě a hlavně dietně, ovládají vás chutě na absolutně nezdravé, obezoidní uzeniny? Sbíhají se vám sliny jen když je vidíte na obrázku, zatímco lákavě naaranžované ovoce vás nechává chladnou? Bojujete s tím co máte, a co chcete jíst?
Zbožňované uzeniny
V Česku jsou stále nejvíce oblíbenou potravinou, a to i přesto jak zničující účinky mají na lidský organismus. Jen vysoký obsah solí a tuků jež obsahují, jsou nejčastějšími příčinami infarktu, rakoviny i obezity. Ani jejich další složky, jako mouka, sója, stabilizátory a barviva a konzervanty, lidské tělo příliš nešetří. Na své si příjdou ledviny, játra tlusté střevo i slinivka.
Aby nám uzeniny správně chutnaly a voněly, nemusí se nutně opravdu udit, tak jak by si člověk myslel. Aromatizující dehet klidně zastoupí klasickou udírnu a udělá spoustu parády bez práce.
Přestože za nejméně škodlivou uzeninu se považuje šunka a šunkové výrobky, protože obsahují nejméně tuku, stále se jedná o velmi nezdravou pochutinu. Obsahuje totiž také velmi mnoho solí a sodík obsažený v kuchyňské soli vytěsňuje z organizmu draslík, který nás chrání například před vysokým krevním tlakem a infarkty.
Největší katastrofou jsou laciné vuřty a špekáčky opékané na přímém ohni. Při opékání horkým vzduchem pak mohou snadněji vznikat škodlivé látky. Dochází totiž k přímé oxidaci tuků a ke vzniku velmi nebezpečných volných radikálů ohrožujících zdraví. Zuhelnatělé kousky masa a jiných látek obsažených ve špekáčcích, jsou zdrojem karcinogenních látek.
Lékaři naprosto jasně prokázali, že grilováním, ale i uzením vznikají rakovinotvorné látky, a to i při průmyslovém uzení studeným průmyslovým kouřem. Vlastně si tedy nevyberete, která uzenina by vám mohla lépe prospět, protože podle průzkumů je zcela zřejmé, že žádná. Ani ta drahá, ani ta levná.
Bohužel uzeninám se nevyhnete, ani když si v dobré víře kupujete relativně zdravější jídlo. V konzervách totiž nahrazují kvalitnější a dražší masa. Příkladem jsou špagety s masovou omáčkou, guláše atd.
A nyní se podíváme jak si stojí ovoce a zeleninka
Ovoce a zelenina jsou přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme pro své zdraví. Ve své různorodosti zabezpečuje ovozel celý komplex vitamínů a minerálů. Další jejich velice důležitou složkou je blahodárná vláknina. Vláknina je našemu tělu velice užitečná. Nejvíce si však jejích služeb užívají střeva. Čistí je jako drátěnka. Dokáže totiž doslova olupovat nánosy bordýlku, který v nich máme. Kromě toho na sebe váže toxické těžké kovy, které jsou pak z těla vyloučeny stolicí. Dokáže na sebe dokonce navázat i žlučové kyseliny a tím odvádět cholesterol z těla.
Dále ovoce i zelenina obsahují rostlinná barviva, o nichž jsou vědci přesvědčeni, že snižují výskyt nádorových onemocnění. Ovoce obsahuje značné množství antioxidantů.
Zajímavé je, že celé ovocné plody obsahují oxidantů a vitamínů nejvíce. V ovocných šťávách je jejich koncentrace mnohem nižší. Zřejmě na vzduchu dochází k jejich rozkladu. Šťávy člověk však vypije mnohem více, než by snědl celého ovoce, a proto i pití šťáv je velice přínosné. Není jistě nutné podotýkat, že by se měly pít okamžitě po vylisování.
Nyní již tedy víme, že jíst bychom měly ovoce a zeleninu a nikoli uzeniny. Přesto mnohé z nás stále lační spíše po lákavé šunčičce více, než po lahodném ovoci a dietní zelenině.
Nejde o hlad, jde o chutě. ale to už je zase jiná písnička 🙂