Zinek je velmi důležitým prvkem pro fungování imunitního systému. Proto je zlvášť v čase chřipkových a virových epidemií důležité dbát na jeho dostatečný přísun.
Pokud přijmete v potravě dostatečné množství zinku, podpoříte nejen svůj imunitní či srdečně-cévní systém, ale napomůžete například i rychlejšímu hojení ran. A samozřejmě se v souvislosti se zinkem mluví také o zvýšení hladiny testosteronu.
Několik studií potvrdilo souvislost mezi příjmem zinku a jeho schopností redukovat intenzitu a délku trvání běžného nachlazení, zlepšit funkci štítné žlázy, podporovat srážlivost krve a dokonce zmírňovat důsledky věkem podmiňuje makulární degenerace.
Potraviny bohaté na zinek:
Ústřice – jsou zinkem doslova nabité, středně velká ústřice obsahuje až 5,3 mg zinku. Jsou také dobrým zdrojem proteinů, vitamínů (včetně vitamínu C, B-12), minerálů (železo, selen). Samozřejmostí jsou také ryby.
Červené maso a drůbež – nejsou nabité jen proteiny, ale mimo jiné jsou také dobrým zdrojem zinku, vybírejte si však libové maso. Například zhruba 100 g kuřecích prsou bez kůže obsahuje 0,9 mg zinku.
Luštěniny – například čtvrt šálku hummus obsahuje 1,1 mg, čočky 0,6 mg, černé fazole 0,5 mg zinku.
Zelenina – na zinek jsou bohaté zejména některé druhy (žampiony, špenát, brokolice, zimní zelí, česnek) – pokud zkonzumujete šálek syrové zeleniny, dodáte svému tělu kolem 0,5 mg zinku.
Ořechy a semena – na zinek jsou velmi bohaté například dýňová semena nebo i piniové oříšky; můžete si nimi například posypat zeleninový salát. Polévková lžíce dýňových semen obsahuje okolo 2,2 mg zinku.
Mléko a mléčné výrobky – obvykle se o nich hovoří spíše v souvislosti s vápníkem, ale jsou také výborným zdrojem zinku. Jedna šálek nízkotučného mléka obsahuje asi 1 mg zinku a jeden šálek nízkotučného jogurtu až 2,2 mg tohoto minerálu.